اتصالات فشار قوی

پایپینگ یک‌ صنعتی به­ شدت گسترده است که در نقل­ و­انتقال سیالات یا موارد مربوط به قدرت (از نقطه ‎ای به نقطه/نقاط دیگر) استفاده می‎ شود. اتصالات از مهم­ترین مباحث مربوط به صنعت لوله ‎کشی، تجهیزات و سازه‎ ها است و به معنی استفاده از قطعاتی است که در صنایع بزرگ یا کوچک با هدف ایجاد تغییر در روند عادی سیستم‎ های پایپینگ و لوله ‎کشی، سازه ‎ها و غیره تولید می‎ شوند. اتصالات می ‎توانند در انواع مختلفی مورد استفاده قرار گیرند که در ادامه به ذکر یکی از آن‎ها می ‎پردازیم.

اتصالات

در سیستم پایپینگ به ­طور خاص از قطعاتی برای مرتبط نمودن تجهیزات به یکدیگر استفاده می­ شود. در مواردی که به تغییر سایز، تغییر مسیر و یا جدا کردن مسیرها از یکدیگر نیاز است، این قطعات مورد استفاده قرار می ‎گیرند. در صنعت لوله‎ کشی به این قطعات، اتصالات می ‎گویند. یکی از مهم ‎ترین وظایف اتصالات، پیوند دادن خطوط مختلف به یکدیگر و اتصال آن ‎ها به تجهیزات اصلی و یا منابع است. این قطعات، رابطان اصلی میان لوله ‎ها هستند که می ‎توانند به ­منظور ایجاد انشعاب به کار روند. به­ طورکلی، اهداف ایجاد اتصالات شامل موارد زیر است:

  • تغییر جهت در مسیر جریان
  • تغییر سایز لوله‎ ها
  • انشعاب خطوط لوله
  • کمک به پیاده کردن سایز لوله مناسب
  • تقسیم ­بندی جریان
  • اتصال منابع به مسیرهای جریان

اتصالات فشار قوی چیست؟

اتصالات فشار قوی یکی از مهم‎ ترین شاخه­ های اتصالات صنعتی هستند که با حضور خود، انقلابی در رشد صنایع مهمی مانند نفت و گاز و پتروشیمی به وجود آوردند. با گذشت زمان و پیشرفت مرزهای جغرافیایی، یکی از مهم‎ترین نیازهای بشر (خصوصاً امروزه) نیاز به انتقال و جابجایی سیالات به نقاط دیگر است. در اغلب موارد، حجم و مسافت این انتقال باعث افزایش شدید فشار سیالات در محفظه‎ها یا لوله ‎های انتقال خواهد شد. راهکار این دغدغه استفاده از اتصالات فشار قوی است.

صنایع پتروشیمی و نفت و گاز یکی از مهم­ترین بسترها برای اتصالات فشار قوی است. ازآنجا که این صنایع باید به نقاط مختلف دور و نزدیک منتقل شوند، لازم است راهکار مناسبی برای جا‎بجایی آن‎ ها در نظر گرفته شود. اتصالات فشار قوی مورد استفاده در این صنعت معمولاً از جنس فولاد و آلیاژ هستند تا قابلیت تحمل فشار بالا را داشته باشند. با افزایش فشار، طبیعتاً درجه حرارت نیز افزایش می ‎یابد؛ بنابراین، اتصالات فشار قوی به شکلی طراحی و ساخته می ‎شوند که بتوانند به­ طور هم‎ زمان مقاومت لازم را در برابر حرارت و فشار از خود نشان دهند.

در این حالت لازم است اتصالات فشار قوی طوری تعبیه شوند که بتوانند در برابر سیکل فشاری که سیالات به­ طور متناوب به بستر خود وارد می ‎کنند، مقاومت کنند. از طرف دیگر، حرارت به ­طور مداوم در این جریانات تغییر می ‎کند. درنتیجه، این بستر باید تحمل تغییر مداوم جریان را نیز داشته باشد.

اتصالات فشار قوی باید مقاومت بالایی در برابر عبور سیالات و فاکتور دما داشته باشند. این اتصالات در کنار درجه سختی‎ مورد نظر، حالتی انعطاف­ پذیر در برابر دما دارند. این بازه دمایی شامل منفی ۲۵۲ درجه سانتی­گراد تا ۶۴۹ درجه سانتی­گراد است. مواد اولیه این اتصالات را فولاد و آلیاژهای خاص تشکیل می ‎دهند. علت استفاده از این مواد مقاومت بالای آن­ها در برابر جریان و دما است. همچنین، برای بالا بردن سطح مقاومت از آلیاژ و فولاد در حالت‎های مخروطی و رشته‎ای استفاده می‎ شود. اتصالاتی که با استفاده از فولاد دنده‎ای، فولاد ساکت و یا فولاد گالوانیزه ساخته می ‎شوند، معمولاً بیش ‎ترین کاربرد را در صنایع آب و گاز،‌ بخار، هوای با فشار بالا و غیره دارند.

انواع اتصالات فشار قوی

اتصالات فشار قوی مهم ‎ترین بخش صنعت انتقال هستند؛ هرچند که ممکن است بسیار کوچک یا ساده به نظر برسند چراکه علاوه بر نقش گسترده‎ای که در انتقال و اتصال نقاط به یکدیگر دارند، یک استراتژی برای بالا بردن مقاومت و سهولت در انتقال نیز به حساب می ‎آیند. بر اساس فاکتورهای مختلف می‎ توان انواع اتصالات فشار قوی را در دسته‎ های متفاوتی ازجمله کارکرد، ساختار، جنس مواد به کار گرفته ­شده در ساخت، مقاومت، فشار،‌ میزان تحمل فشار و غیره تقسیم ­بندی نمود.

در یک دسته‌ بندی کلی می ‎توان انواع اتصالات را به­ شکل زیر معرفی کرد:

اتصالات جوشی: اتصالات فشار قوی جوشی به اتصالاتی گفته می ‎شود که با استفاده از جوشکاری به نقاطی از لوله‎ های دیگر متصل می ‎شوند. این نوع اتصالات بسیار ساده بوده و قابلیت اجرای راحت ‎تری دارند زیرا لوله و اتصال، هر دو از جنس فلز هستند. از دیگر ویژگی‎ های اتصالات جوشی این است که لوله ‎ها به دلیل شکل اتصال دارای چگالی و وزن پایین ‎تری هستند و این امر سبب می‎شود اتصال و جریان به سهولت انجام شده و مشکلات کمتری در آینده رخ دهد.

اتصالات دنده‎ ای (رزوه­ ای): به دلیل دوام و عمر بالایی که دارند، بیشتر از اتصالات جوشی مورد استفاده قرار می ‎گیرند. این اتصالات معمولاً از آلیاژهایی مانند برنز، چدن معمولی، چدن نشکن، استیل و غیره ساخته می ‎شوند. در کنار مقاومت و طول عمر، ویژگی دیگری که آن‌ها را در این صنعت محبوب ‎تر می‎کند، هزینه اقتصادی و به­ صرفه است. همچنین، این اتصالات برای اتصال لوله‎ هایی با ضخامت و سایز کوچک ‎تر مورد استفاده قرار می‎ گیرند.

انواع اتصالات فشار قوی بر اساس جنس مواد اولیه

از دیگر دسته‌بندی‌هایی که برای اتصالات فشار قوی مطرح می‎ شود، دسته‌ بندی بر اساس جنس مواد اولیه تشکیل­ دهنده آن­ها است. این دسته‌ بندی به شرح زیر است:

  • اتصالات فشار قوی فولادی ساکت

در این نوع اتصالات که در دسته ­بندی اتصالات جوشی قرار دارند، لوله توسط جوشکاری و ناحیه فرورفته‎ موجود در آن­ها متصل می‎ شود. سپس با جوشکاری اطراف آن را محکم و آب ‎بندی می ‎کنند. این نوع اتصالات را بر اساس کلاس فشار در مجموعه‎ های مختلفی دسته‌ بندی می ‎کنند.

  • اتصالات فشار قوی فولادی گالوانیزه

این نوع اتصالات فشار قوی مقاومت بالایی در برابر مواد شیمیایی، زنگ ­زدگی و ضربه دارند، به همین دلیل معمولاً در صنعت مورد استفاده قرار می‎ گیرند. در این نوع اتصالات فشار قوی هیچ‎ گونه ناخالصی وجود ندارد، به همین دلیل مواد توسط فلز جذب می­ شوند.

به­ طورکلی، انتخاب نوع اتصالات فشار قوی به­ شدت به سایر فاکتورها وابسته است. انتخاب نوع اتصال معمولاً به اطلاعاتی مانند نوع سیال، میزان سیالات و مدت ­زمانی که قرار است در لوله ‎ها جریان داشته باشند و غیره وابسته است.

انواع اتصالات فشار قوی بر اساس کارکرد

این دسته ­بندی از پرکاربردترین دسته ­بندی‎ها در میان اتصالات فشار قوی است. این اتصالات که از جنس فولاد هستند، بر اساس نوع کارکرد به دسته‎ های زیر تقسیم می ‎شوند:

  • مهره ماسور فشار قوی
  • زانویی فشار قوی
  • سه­راه فشار قوی
  • مغزی فشار قوی
  • بوشن فشار قوی
  • چپقی فشار قوی
  • تبدیل فشار قوی
  • سوکولت فشار قوی
  • تردولت فشار قوی
  • نیپل فشار قوی

همان‌ طور که پیش ‎تر گفته شد، اتصالات فشار قوی دارای نقش بسیار مهمی در صنعت‎ سیالات هستند. بهره­ گیری از این اتصالات می‎تواند به ­سادگی علاوه بر رفع نیازی که در اتصالات به آن‌ها وجود دارد، بهترین صرفه­ جویی در زمان و هزینه باشد.