فلنج

فلنج (Flange)، انواع و کاربردهای آن در صنایع مختلف

فلنج ها یکی از پرکاربردترین اتصالات فشار قوی در صنایع مختلف‌اند. قطعه‌ای که صفحاتی دایره‌ای شکل یا دیسک مانند است. از فلنج برای اتصال لوله، قطعات و شیرآلات در مسیر جابه جایی انواع سیالات استفاده می‌شود.

ساختار و شکل ظاهری

فلنج همانطور که اشاره شد دایره ای شکل است. دیسک های مستحکم فلنج، سوراخ های متعددی دارد. اتصال پیچ و مهره‌ای از طریق همین سوراخ ها اتفاق می‌افتد. جنس فلنج از فولاد، چدن و سایر آلیاژهاست. علاوه بر استفاده از جوش برای اتصال دو سر لوله،
کاربردی‌ترین روش برای اتصال در مسیر پایپینگ استفاده از فلنج است.

مزایای فلنج

فلنج ها علاوه بر اتصال پیچ و مهره ای، به صورت جوشی نیز به تجهیزات متصل می شوند. اما استفاده از انواع فلنج پیچ و مهره ای، علاوه بر کاهش هزینه‌ها، سبب سهولت در اجرای پایپینگ می شود. استفاده از فلنج می تواند تعمیر و نگهداری مسیر جابه جایی سیالات را نیز ساده تر کند. اگرچه شاید اتصالات جوشی مطمئن‌تر به نظر آیند، اما فلنج نیز اتصالی امن و قابل اعتماد به ارمغان می آورد.

نحوه کار اتصال انواع فلنج

فلنج دارای محل های مشخص و ثابت پیچ و مهره است. برای اتصال فلنج در مسیر پایپینگ ابتدا یک طرف فلنج به لوله، شیر و یا هر قطعه مورد نظر جوش می خورد. سپس دو دیسک فلنج با دقت تمام در برابر یکدیگر قرار می گیرند. بعد از آن نیز این دو قطعه از طریق پیچ و مهره به هم متصل می شوند. فلنج یا همان بیرون‌بند انواع و ابعاد مختلفی دارد. این مسئله باعث می شود که این اتصالات، مناسب فشارهای کم و زیاد باشد.

نحوه اتصال دو فلنج به وسیله پیچ و مهره

گسکت یا آب بند فلنج

فلنج ها به وسیله پیچ و مهره به یکدیگر متصل می شوند. آب‌بندی بین دو فلنج اما از طریق استفاده از گسکت صورت می گیرد. گسکت قطعه‌ای است که در بین دو فلنج قرار می‌گیرد و مانع از نشت سیالات پایپینگ مورد نظر می‌شود.

دیگر مزایای فلنج

فلنج علاوه بر سهولت در نصب و افزایش سرعت انجام پروژه های مختلف مزیت‌های دیگری دارد. این اتصالات قابلیت جداسازی دارند. ابتدایی‌ترین راه برای اتصال دو لوله در هنگام جابه جایی سیالات، جوش دادن آن هاست. حال اگر به هر دلیلی نیاز به جدا کردن آن ها باشد، باید لوله ها را برش دهید. این اتفاق در زمان استفاده از فلنج از بین می رود. یعنی شما زمانی که برای اتصال لوله از فلنج استفاده کنید، به راحتی قابل باز شدن است. از دیگر مزایای استفاده از فلنج می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1.  تغییر سایز لوله ها به صورت دستی
  2.  امکان تغییر جنس و نوع لوله پس از انجام پایپینگ در زمان استفاده از فلنج
  3.  امکان اتصال لوله به انواع شیرآلات

انواع فلنج و مشخصات آن ها

فلنج ها همانطور که پیش تر اشاره شد، در ابعاد، جنس و کلاس های فشاری مختلفی تولید می شوند. به طور کلی برای خرید فلنج باید به مشخصات آن توجه کنیم. این مشخصات بر اساس استانداردهای موجود، بر روی بدنه فلنج حک شده است. مهمترین این موارد عبارتند است:

  1. شماره تولید به منظور آگاهی از زمان و سری تولید در کارخانه
  2. استانداردهای مواد اولیه
  3. متریال موارد اولیه
  4. اندازه لوله که به فلنج جوش می خورد
  5. قطر سوراخ ها و ضخامت دیواره آن
  6. کلاس و فشار کاری فلنج
  7. برند سازه
  8. استانداردهای اندازه و ابعاد

شاخصه های ابعادی

فلنج ها بر مبنای دو استاندارد ASMEB16.9 و ASMEB16.47 ساخته می شوند. مهمترین مشخصات ابعادی فلنج ارتفاع، کلاس فشاری، سایز و رده آن است.

فلنج از مهمترین اتصالات فشار قوی

کلاس

تحمل فشار فلنج را کلاس فلنج می گویند. این مقدار در حقیقت، ضخامت کف فلنج را عنوان می کند. بنابراین هرچه مقدار کلاس بالاتر باشد، مقاومت فلنج در برابر فشار بیشتر می شود. در استاندارد‌ها، فلنج ها در کلاس های 75، 150، 300، 600، 900، 1500، 2500 قرار می‌گیرند. مطابق استاندارد API فلنج ها در کلاس های 2000، 3000، 5000، 10000 و 25000 تولید می شود.

سایز

عددی که در واقع قطر خارجی کف فلنج را مشخص می کند. یعنی همان دهانه و محل عبور سیالات.

رده

عددی که در فلنج های گلودار و ساکت ولد در این بخش با یکدیگر متفاوت است. در واقع رده فلنج به منظور تعیین ضخامت دیواره و قطر داخلی فلنج بر روی آن حک می شود. این مقدار باید با لوله ای که قرار است به فلنج متصل شود، برابر باشد. در فلنج گلودار این عدد بیانگر ضخامت لبه دیوار و قطر داخلی است. این درحالی است که در فلنج ساکت ولد، نشان دهنده قطر داخلی آن است. جالب است بدانید عدد رده فلنج در سایر انواع فلنج کاربردی ندارد.

کاربرد فلنج و صنایع هدف

از فلنج ها همانطور که پیش تر اشاره کردیم، در صنایع مختلفی استفاده شود که به برخی از آن ها اشاره می‌کنیم:

  • فلنج مناسب تاسسیات هسته‌ای
  • فلنج صعنت نفت و گاز
  • فلنج برای تجهیزات بیمارستانی
  • استفاده در خطوط لوله انتقال مایعات
  • فلنج کپسول های آتش نشانی

روش های مختلف تولید فلنج

فلنج ها به روش های مختلفی تولید و روانه بازار می شوند:

  • فلزی
  • فورج
  • ریخته‌گری

فلنج از پرکاربردترین اتصالات فشار قوی

فلنج فلزی

یکی از روش های تولید فلنج با کیفیت، تراشکاری ورق فلزی است. دراین روش به دلیل نوردکاری در فرآیند تولید ورق فلزی، ترک و تخلخل کمتری نسبت به فلنج ریختگی وجود دارد. به همین دلیل مقاومت بهتری نسبت به فلنج های ریخته گری دارند. اما این نوع از اتصالات در مقایسه با فلنج فورج، مقاومت کمتری دارند. از جمله فلنج هایی که به این روش ساخته می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • راکتی ( عینکی)
  • کور
  • PN تخت یا همان اسپیلون

نکته!

با توجه به مقرون به صرفه نبودن ساختن فلنج گلودار از ورق فلزی، اگر در بازار اینگونه فلنج ها را مشاهده کردید باید به ریختگی بودن آن شک کنید. بنابراین به بررسی بیشتری نیازمند است.

فلنج فورج

فلنج فورج در حقیقت از اتصالات فشار قوی به شمار می رود که از طریق عملیات فورج ساخته شده باشد. این یعنی ماده اولیه را در قالب فورج قرار داده و بعد از کوبش قطعه در دمای بسیار بالا شکل کلی فلنج را بدست می آورند. عملیات فورج یا همان کوبشی که در بالا به آن اشاره شد، به دلیل بهبود خاصیت مکانیکی صورت می گیرد. این روش ساخت که بر مبنای استانداردهای ASTMA105 صورت می گیرد، مقاوم ترین فلنج فورج را روانه بازار می کند. این قطعه مناسب استفاده در صنایع با شرایط دمایی و فشار بسیار بالاست.

فلنج ریخته گری شده

فلنج ریختگی، چدنی نیز شناخته می شود، ویژه دما و فشارهای پایین است. همانطور که از عنوان این نوع فلنج پیداست، مواد مذاب درون قالب های فلنج ریخته شده و پس از تراشکاری شکل نهایی فلنج ساخته می شود.
از طرفی با این مدل روش ساخت بیم ایجاد ترک داخلی، تخلخل و ناهمگن بودن ساختار فلزی درونی قطعه ریخته‌گری شده می رود. در این حالت استفاده از فلنج ریختگی در مصارف صنعتی نیازمند به تحمل فشار دمای بالا به هیچ وجه توصیه نمی شود.

نکته!

فلنج ریختگی بعد از عملیات تراشکاری قابل تشخیص نیست و برای پی بردن به این مهم باید تحت آزمایش مالتوگرافی قرار گیرد.

سطوح مختلف فلنج

در زمان انتخاب مناسب‌ترین فلنج پایپینگ، توجه به شکل سطح فلنج بسیار ضروری است. به همین جهت در ادامه با اشکال مختلف سطح اتصالات فلنج آشنا می شوید:

صاف یا برجسته؟

  1. سطح صاف
    فلنج سطح صاف، صفحه ای صاف و یکنواخت دارد که همراه با یک واشر با فلنج صاف دیگر مرتبط می‌شود. پیشانی صاف و یا فلنج فلت فیس نیز نام دیگر آن است.
  2. فلنج سطح برجسته
    شامل بخش برجسته در پیشانی فلنج است. نام اختصاری این اتصال RF است. این برجستگی های دایره ای شکل سبب می شود تا در زمان اتصال، گسکت در بهترین حالات خود قرار گرفته و پیچ های قرار گرفته بر روی فلنج ها به خوبی این مسئله را انجام می دهد. سطوح برآمده بر روی این فلنج عموما شیارهایی دارد که تعداد و عمق آن ها بر اساس استاندارد می باشد. به عنوان مثال در قیمت ریز فیس فلنج ارتفاع استاندارد در کلاس های 300 و 150، حدودا 2 میلی متر است. در کلاس های بالاتر اما این ارتفاع به 7 میلی متر می رسد.

حلقه ای یا شیاردار!؟

  1. سطح حلقه ای
    در فرآیندهای با دما و فشار بالا استفاده می شوند. این فلنج‌ها یک شیار به انضمام یک واشر فلزی دارند. واشری که در فلنج رینگ جونیت استفاده می شود از فولاد است. این یعنی جنس رینگ که در درون شیار فلنج حلقه‌دار قرار گرفته است، نرم تر از جنس خود فلنج است. بنابراین زمانی که دو فلنج به وسیله بولت ها به یکدیگر محکم و فشرده می شوند، این رینگ فولادی حالت اولیه خود را از دست داده و شکل شیار را به خود می گیرد. به این ترتیب آب بندی فلز به فلز رخ می دهد.
  2. سطح شیاردار
    فلنج با شیارهای منظم و منطبق برای بهتر تراز شدن و اتصال راحت. فلنج نری و مادگی و شیاردار به نوعی لازم و ملزوم یکدیگرند. چرا که بخشی برآمدگی بر روی سطح صاف یک فلنج در داخل شیارهای فلنج مقابل قرار می‌گیرد. بنابراین این گونه فلنج ها حتماً به صورت جفتی تهیه می شوند. البته این فلنج ها از آنجا که قابلیت اتصال به تجهیزات دیگر را ندارد، تقریباً منسوخ شده است.

انواع فلنج

  1. فلنج اسلیپون
  2. فلنج کور
  3.  فلنج لپ‌جوینت
  4. فلنج لوریفیس
  5. فلنج گلودار جوشی
  6. فلنج گلوبلند جوشی
  7. فلنج ساکت ولد
  8. فلنج رزوه ای
  9. کورکننده فلنج راکتی/ عینکی

فلنج اسلیپون

یکی از پرکاربردترین فلنج هاست. این فلنج به صورت جوشی به لوله متصل می‌شود. بنابراین می‌توان گفت نصب راحتی دارد. استحکام و مقاومت فلنج اسلیپون در برابر ارتشاعات و فشار، کمتر از فلنج گلودار است.

فلنج ساکت ولد

سوکتی-جوشی یکی از انواع فلنج هاست. اساس این فلنج به این صورت است که در محل عبور سیال دارای یک پله است. این شکست قطر داخلی فلنج را به دو قسمت تقسیم می کند. برای اتصال، لوله تا قسمت پله فلنج داخل می‌رود و سپس از بیرون جوشکاری می شود.

آشنایی با انواع اتصالات فشار قوی

فلنج کور

از فلنج کور برای انسداد انتهای مسیرهای پایپینگ استفاده می شود. این اتصال، همانند سایر فلنج ها صفحه‌ای گرد به شکل دیسک است، که فشار دیگری نسبت به سایر فلنج ها تحمل می کند.

فلنج دنده ای رزوه ای

این نوع اتصال فشار قوس،رزوه‌هایی دارد که به صورت پیچی به لوله متصل می‌شود.

فلنج لپ‌جوینت

از این فلنج برای اتصالات ته کوب استفاده می شود. طریقه استفاده از فلنج لپ جوینت به این صورت است که لوله به انتهای فلنج جوش داده می شود. در این حالت این فلنج می تواند به راحتی بچرخد. این نوع فلنج در مسیرهایی که مکررا به باز و بسته شدن نیازمند است، استفاده می شود.

فلنج گلودار

از انواع فلنج می توان به فلنج گلودار اشاره کرد. این نوع از اتصالات دارای گردنی مخروطی شکل است.

کاربرد در اتصال ها

تا اینجا شرح کاملی از انواع فلنج ها و اساس کار و شکل این اتصال فشار قوی صحبت کردیم. پیش از پایان در این قسمت به اختصار به مرور برخی کاربردهای اتصال به وسیله فلنج می پردازیم :

  • تغییر متریال در مسیر پایپینگ و لوله کشی
  • باعث امکان برقراری اتصال لوله با مخازن تحت فشار و … می شود.
  • به راحتی جدا می‌شود و رفع مشکل می کند.

خرید فلنج

شرکت البرز پارت جهان با بیش از چندین سال تجربه به عنوان یکی از قوی‌ترین تولیدکنندگان انواع اتصالات فشار قوی به فروش فلنج با قیمت کارخانه و عرضه بدون بدون واسطه می پردازد. بنابراین اگر قصد خرید دارید، می توانید با برقراری تماس تلفنی با مشاورین مجموعه هرگونه نیاز و ابهام خود در این خصوص را مرتفع کنید.

قیمت امروز فلنج

قیمت فلنج به عوامل زیادی همچون متریال، نوع، اندازه و سایز آن بستگی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر از قیمت روز با ما تماس بگیرید.